Naložba v zlato je vse bolj iskana oblika naložbe, ki mnogim služi kot način zaščite kapitala pred inflacijo in neugodnimi gospodarskimi pojavi, kot so gospodarske krize, hkrati pa ponuja možnost ustvarjanja znatnih dobičkov na dolgi rok.

Čeprav je naložbeno zlato vse bolj priljubljena izbira varčevalcev in vlagateljev, je v javnosti še vedno veliko zmot in napačnih informacij o tej obliki naložbe. Ena od informacij je namreč mnenje, da je vlaganje v zlato dejavnost, ki je rezervirana le za najpremožnejši sloj državljanov, ne pa za širšo javnost.

Zlato – samo za bogate?

Razumljivo je, čemu prepričanje nekaterih, da je vlaganje v zlato samo za premožne. Zlato je že tisočletja simbol bogastva in moči, zato je logično sklepati, da si ga ne more lastiti kar vsak.

Vendar je resnica v tem primeru malo drugačna.

Velika prednost naložbenega zlata v fizični obliki je v tem, da je na voljo v precej širokem naboru zlatih palic in zlatih kovancev različnih velikosti. Najmanjše palice in zlati kovanci imajo maso le en gram, med njimi in kilogramskimi pa je velik razpon velikosti palic in zlatnikov, tako da se najde nekaj za vsak žep.

Pri trenutnih cenah zlata se nakupna cena enega grama naložbenega zlata začne pri približno 80 evrih. Jasno je, da to ni znesek, ki bi bil dostopen le najbogatejšim.

Kompleti enogramskih zlatih palic.

Kompleti enogramskih zlatih palic.

Periodično varčevanje v zlatu

Po zadnjih ocenah imajo Slovenci v bankah več kot 26 milijard evrov, kar je približno 13.000 evrov na prebivalca. Ko odštejemo število mladoletnih oseb in temu prištejemo znesek prihrankov v gotovini (zunaj bank), se znesek povprečnih denarnih prihrankov bistveno poveča.

V dobi visoke inflacije in nizkih obrestnih mer za varčevanje se takšno varčevanje enostavno ne splača. Vlaganje v zlato predstavlja donosno in varno dolgoročno alternativo – tako za tiste, ki želijo velik del svojih denarnih prihrankov naenkrat prenesti v plemenite kovine in zlate kovance, kot za tiste, ki želijo občasno vlagati v zlato.

Občasno varčevanje je primerno za večje število občanov, ki ne želijo vložiti velikega zneska naenkrat. Nakup zlatih kovancev ali palic v rednih časovnih intervalih, na primer vsak mesec ali vsake tri mesece, je odličen način za ustvarjanje zlatih prihrankov, ki bodo lastniku zagotovili dolgoročno finančno stabilnost in neodvisnost.

Poleg tega občasni nakupi manjših plemenitih kovin ali zlatih kovancev vlagatelju zagotavljajo tudi visoko stopnjo likvidnosti, saj je prek nakupa zlata tovrstne produkte izjemno enostavno zamenjati za gotovino kjerkoli na svetu.

Zaključek

Ne glede na znesek, ki ste ga pripravljeni vložiti v zlato, se bo takšna odločitev izkazala za pametno in dolgoročno donosno. Velika večina vlagateljev, ki je pred letom 2024 kupila plemenite kovine ali zlate kovance, je zdaj v pozitivnih številkah, med drugim tudi tisti, ki so kupili majhne enogramske plemenite kovine, ki imajo nekoliko večjo odstotno razliko med nakupno in prodajno ceno (t.i. spread) kot večji izdelki.

Podatki jasno kažejo, da se naložba v zlato izplača vsem, ne le tistim, ki so sposobni za zlate palice odšteti več sto tisoč evrov.

Zlato je poleg donosnosti privlačno za širok krog vlagateljev, ker zagotavlja popolno neodvisnost od države, saj je neobdavčeno, pa tudi od bančnega sistema, ki vse bolj posega v finančno zasebnost državljanov.

Zlato je torej namenjeno vsem, ki želijo obdržati vsaj del svojega premoženja v svojih rokah – ne glede na to, koliko denarja ima trenutno ta oseba.


Oglejte si najboljšo ponudbo investicijskega zlata v Sloveniji s klikom na povezavo: